Printfriendly

Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem

Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem

W lodówce miałam paczkę wędzonego łososia i nieodpartą ochotę skonsumowania go w jakiś oryginalny sposób... postanowiłam przygotować go na azjatycką, słodko - ostrą nutę. I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania - sałatka pychota:)

Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem

Skladniki:
  • 200g wędzonego łososia
  • pół zielonego ogórka
  • pół dojrzałego, miękkiego awokado

Dresing*
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego "light"
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 mała czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować dresing - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, łącznie z drobniutko posiekaną papryczką chilli. Odstawić na około godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił.
Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem. 
*Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem sojowym ponieważ jest on bardzo słony! wlewać po trochu i próbować.



Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem

Smacznego!
Żur

Żur

Przeglądając przepisy natrafiłam na zdjęcie żurku i naszła mnie straszna ochota na tę zupę. W polskim sklepie nabyłam zakwas, kiełbasę i wędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego polskiego żuru.


  • 2 laski kiełbasy zwyczajnej
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały por
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 750ml wody
  • 4 suszone grzyby
  • listek bobkowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek, tymianek
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500ml zakwasu
  • 1 jajko (opcjonalnie)
Do garnka włożyć kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, por, czosnek i zalać wodą. Dodać listek bobkowy, ziele angielskie, majeranek i tymianek. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
W międzyczasie na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, gdy tłuszcz się wytopi dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż  zbrązowieje.
Usmażony boczek i cebulę dodać do wywaru z kiełbasy, gotować kolejne 15 minut lub aż warzywa (marchewka) będą miękkie. Stopniowo dolewać zakwasu i próbować zupę, aby nie była zbyt kwaśna i/lub zbyt słona. Gotowa jeszcze kilkanaście minut.

Podawać z pokrojoną w plasterki kiełbasą, ugotowanym na twardo jajkiem i marchewką pokrojona w plasterki.

Smacznego!
Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Banalny, ale jakże smaczny pomył na niedzielne śniadanie. Jajka zazwyczaj są w domu, a ponieważ w kuchni nic nie może się zmarnować, wykorzystałam resztki z wydrążonych wczoraj pomidorów. Podaje proporcje na jajecznicę dla dwóch osób.

  • 2 średnie pomidory lub wyrążony miąższ z poprzedniego dnia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 - 5 jajek
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano

Na patelni, na niewielkiej ilości oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zrumieni dodać pomidory, sparzone i obrane ze skórki. Smażyć jakiś czas aż sok z pomidorów nieco odparuje i masa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wbić jajka i smażyć kolejne kilka minut aż jajka sie zetną, a jajecznica będzie miała pożądaną gęstość i wilgotność. 








Smacznego!
Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane

Miałam wielką ochotę na nadziewane pomidorki. Niestety nie ma tu prawdziwych, polnych pomidorów, ale udało mi się kupić całkiem ładne, duże pomidory w jednym ze sklepów. Leżały kilka dni czekając, aż zdecyduję się w jaki sposób je przygotować. Nie chciałam nadziewać ich ryżem ani mięsem, zdecydowałam się więc na kuskus, który ostatnio bardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób orientalny.

pomidory faszerowane kuskusem

Mozzarella z kiwi

Mozzarella z kiwi

Dziś kolejny przepis tym razem podpatrzony na blogu mirabelkowym. Lubię różne niecodzienne połączenia, ta potrawa bardzo mnie zaintrygowała i postanowiłam spróbować. Doznania smakowe są ciekawe, delikatna mozzarella w połączeniu z kwaśnym owocem... 

spróbujcie sami ;)

Mozzarella z kiwi
Sałatka truskawkowa ze szpinakiem

Sałatka truskawkowa ze szpinakiem

Najpierw był szpinak i paczka truskawek. Zastanawiałam się co można przygotować z tych produktów, początkowo ich nie łączyłam. Przeglądałam różne przepisy aż natknęłam się na przepis na sałatkę truskawkową ze szpinakiem, na jednym z moich ulubionych blogów Kwestia Smaku, który stanowił dla mnie inspirację kuchennej działalności oraz założenia własnego, skromnego bloga o tych poczynaniach. Bardzo lubię ten blog ze względu na mnogość oryginalnych i nietuzinkowych przepisów oraz fantastyczne zdjęcia, które bardziej przyciągają wzrok i stymulują żołądek niż cokolwiek innego;) 


Sałatka truskawkowa ze szpinakiem

SAŁATKA SZPINAKOWA

SAŁATKA SZPINAKOWA

Przepis na tę bardzo prostą, banalną wręcz sałatkę, jednakże niesamowicie smaczną, o fantastycznym słodko - kwaśnym smaku, dostałam od mojej koleżanki, u której spędziłyśmy piątkowy wieczór na babskich plotkach. 
Sałatka wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju mięs, choć nam bardzo smakowała jako dodatek do pizzy, może także stanowić samodzielne danie (lunch) nie tylko dla fanów zieleniny i wegetarian. 


Makaron w sosie tuńczykowym

Makaron w sosie tuńczykowym

Dziś, bardzo proste i szybkie danie dla fanów tuńczyka. Makaron w sosie tuńczykowym to idealna potrawa na błyskawiczny obiad, dla kulinarnych leniuszków i/lub laików, polubią go także studenci, ponieważ jest tani w przygotowaniu i nie trzeba do niego żadnych wyrafinowanych składników. 





Kurczak w sosie z nerkowców

Kurczak w sosie z nerkowców

Kolejny przykład prostego i szybkiego dania kuchni indyjskiej, tym razem z sosem z orzechów nerkowca.


  • 2 średnie cebule 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 200 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżej kolendry, ewentualnie suszuna
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • olej do smażenia
  • chlebek naan lub ryż

Cebulę pokroić i zmiksować, dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, ostrą paprykę, sok z cytryny, kurkumę i sól. Zmiksować na jednolitą masę. 

W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut. 

Dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut. 

Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie usmażony (około 10 minut).

Posypać pozostałą kolendrą i podawać z chlebkiem naan lub ryżem. 


 


Kurczak orientalnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger