Printfriendly

Jajka sadzone na porach

Dziś przedstawiam kolejne śniadaniowe danie, które bez pośpiechu przygotowuję w leniwe niedzielne poranki. Już kiedyś pokazywałam jajka z porami i łososiem zapiekane w kokilkach, dziś postanowiłam przygotować prostszą wariację tego dania nie wymagającą zapiekania. Jajka sadzone na porach stanowią idealne połączenie, a bekon dodaje całości charakterystycznego smaku i chrupkości. Dlatego też postanowiłam połączyć te trzy składniki dzięki czemu powstało bardzo smaczne i sycące danie. Polecam! 

Jajka sadzone na porach, co na śniadanie, pomysł na śniadanie, jajka sadzone,


Składniki
  • 3-4 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 4 plastry bekonu
  • 4 jajka

Jajka sadzone na porach, co na śniadanie, pomysł na śniadanie, jajka sadzone,

Przygotowanie

Na patelni roztopić masło. Pory pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Smażyć do czasu aż pory zmiękną, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody i poddusić pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie plastry bekonu mocno zgrilować aż będą przypieczone i chrupiące. Pokroić je w kostkę i dodać do usmażonych porów, wymieszać aby warzywa dobrze połączyły się z mięsem. Następnie rozgarnąć pory w czterech miejscach i wbić tam jajka. Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż białka się zetną. Natychmiast podawać.

Jajka sadzone na porach, co na śniadanie, pomysł na śniadanie, jajka sadzone,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger