Printfriendly

Kotleciki z bobu - dietetyczne i bezglutenowe


Dziś wraz z Mopsem postanowiłyśmy przygotować kotleciki z bobu. Bób jest wspaniałym warzywem i trzeba z niego korzystać w sezonie, ponieważ jest dostępny jedynie przez krótki czas. Ja co prawda omijam tę sezonowość poprzez kupowanie mrożonego bobu, który po ugotowaniu niczym nie ustępuje w smaku świeżemu, a jest dostępny cały rok;) Bób jest idealny do jedzenia solo, my jednak postanowiłyśmy wykorzystać go w innym daniu. Ja przygotowałam kotleciki na bazie ziemniaków z dodatkiem dużej ilości bobu. Kotleciki są pieczone, w związku z czym nie są nasiąknięte tłuszczem, a co za tym idzie są dietetyczne i nie zawierają glutenu.

bób, kotleciki z bobu, co zrobić z bobu,

Składniki:
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 500g ugotowanego bobu
  • 100 fety
  • sok z polowy cytryny
  • 1 jajko
  • 3-4 łodygi dymki
  • 0.25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz



Przygotowanie:



Ugotowane ziemniaki ugnieść wraz z ugotowanym i obranym ze skórki bobem, dodać pokruszoną fetę, pokrojoną dymkę, jajko, sok z cytryny, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, lub do czasu aż kotleciki się przyrumienią. Natychmiast podawać, ponieważ najlepiej smakują na ciepło. 


bób, kotleciki z bobu, co zrobić z bobu,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger