wtorek, 27 października 2015

Pumpkin Pie

Jak już kiedyś pisałam, dynia to wspaniałe warzywo i można przygotować z niej praktycznie wszystko - dodawać do dań wytrawnych jak i słodkich. Dziś postanowiłam przygotować takie słodkie danie - tradycyjne, amerykańskie ciasto z dynią - pumpkin pie. Pisałam wielokrotnie, że wypieki słabo mi się udają, jednak staram się, próbuję i piekę łatwiejsze ciasta. Pumpkin pie z pewnością się do nich zalicza, ciasto nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu i myślę, że każdy laik sobie z nim poradzi ;) Warto spróbować, bo efekt jest na prawdę bardzo smaczny, a przede wszystkim bardzo słodki, ale czyż deser nie powinien taki właśnie być? ;) Polecam!
Zajrzyjcie także do Gin i Malwiny, aby zobaczyć ich wersje placka z dynią.


pumpkin pie, dynia, ciasto z dyni, ciasto z dynia, co przygotować z dyni,

Składniki

Ciasto:

  • 230g mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 115g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
  • 2 jajka
  • 200g pure z dyni*
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki białego cukru
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 350ml mleka skondensowanego

Przygotowanie:


Ciasto - mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć w palcach i zacząć zagniatać, dodawać niewielkie ilości wody, tylko tyle, aby ciasto się związało. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wysypać kamykami do pieczenia lub grochem/fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Nadzienie - W misce rozbełtać jajka, dodać mus z dyni. W niewielkiej miseczce wymieszać cukier z przyprawami i solą, dodać do musu i dokładnie wymieszać, wlać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać. Masę wylać na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 35-45 minut lub do czasu aż masa się zetnie.


pumpkin pie, dynia, ciasto z dyni, ciasto z dynia, co przygotować z dyni,

* Upieczoną dynię zmiksować


Smacznego!

1 komentarz:

  1. U mnie w zasadzie to samo, tylko z czekoladą ;)
    Twój wygląda cudownie, pysznie jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...