wtorek, 10 stycznia 2017

Sałatka tęczowa

Witajcie!

Nowy rok postanowiłam rozpocząć lekką, sałatką warstwową, którą z powodzeniem możecie zabrać do pracy lub szkoły. Sałatkę warstwową podałam w słoiczkach, w domu możecie zaserwować ją w szklankach lub dowolnych innych naczynkach. W sałatce tęczowej znajdziecie same pyszności - ciecierzycę, czerwoną kapustę, marchewkę ogórka oraz pomidor, całość zalana jest słodko - kwaśnym dressingiem. Gorąco polecam ją wypróbować, szczególnie jeżeli planujecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, które nazbierały się przez święta. 



Składniki

  • pół ciecierzycy z puszki (~200g)
  • nieduży kawałek czerwonej kapusty drobno posiekanej
  • pół czerwonej cebuli pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • kawałek ogórka pokrojonego w kostkę
  • pomidor pokrojony w kostkę

Dressing:
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropli sosu sojowego
  • sól, pieprz



Przygotowanie sałatki tęczowej 


Ciecierzycę odsączyć i wyłożyć nią dno naczynia (słoika) można ją odrobinę posolić. Przykryć warstwą czerwonej kapusty oraz czerwoną cebulą. Następnie ułożyć warstwę tartej marchewki. Na wierzchu posypać ogórkiem i pomidorem. Zalać dressingiem.

Przygotowanie dressingu


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w niewielkim słoiczku lub miseczce, doprawić do smaku, jeżeli jest zbyt kwaśna dodać miodu, jeżeli zbyt słodka dolać sok z limonki lub odrobinę octu z białego wina. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo lubię sałatki oparte na roślinach strączkowych. pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze sei podoba i w takim razie polecam wyprobowac;)

      Usuń
  2. oo ciecierzyca ,już ją lubię !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...