Printfriendly

Jajka sadzone na jagnięcinie

Witajcie!
Nieustannie jestem pod wrażeniem książki "Jerusalem" i dziś przedstawiam Wam kolejny fantastyczny przepis zaczerpnięty z jej stron - jajka sadzone na jagnięcinie z dodatkiem grillowanych pomidorków i sosu jogurtowego z tahiną. Tak przygotowane jajka smakują fantastycznie, jagnięcina jest wspaniale i intensywnie przyprawiona, a sos na bazie tahiny idealnie dopełnia całości. 
Danie może wydawać się skomplikowane, ponieważ składa się z kilku elementów, jednak jego niewątpliwą zaletą jest to, że mogą one być przygotowane z wyprzedzeniem i podgrzane tuż przed podaniem, w momencie wbijania jajek. Zapiekance z jagnięciny z jajkiem sadzonym warto jednak poświęcić nieco czasu, ponieważ  jej smak jest fantastyczny i jak najbardziej wart czasu spędzonego w kuchni. Gorąco polecam! 
Jajka sadzone na jagnięcinie podobają mi się jeszcze z jednego powodu - serwuje się je prosto z patelni. Bardzo lubię dania, które stawia się na stole w tym samym naczyniu w którym były gotowane. Tak podawane potrawy wyglądają bardzo swojsko i domowo, ciepło i rustykalnie.


jajko sadzone, mielona jagnięcina


Składniki

  • 300g mielonej jagnięciny
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczka sumaku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 50g orzeszków piniowych
  • 50g pistacji
  • 2 łyżeczki harrisy
  • 1 łyżka drobno posiekanej kiszonej cytryny
  • 2 garście pomidorków cherry
  • 4 nieduże jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • kolendra do przybrania
Sos jogurtowy:
  • 100g jogurtu greckiego
  • 20g pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)



jajko sadzone, mielona jagnięcina

Przygotowanie


Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki. Dusić przez kilka minut aż cebula zmięknie i lekko zmieni kolor. Dodać mieloną jagnięcinę i smażyć przez kolejne kilka minut, aż się zrumieni. Mięso doprawić sumakiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę przesmażyć, aby mięso połączyło się z przyprawami i zdjąć z ognia. 
W międzyczasie mocno rozgrzać patelnię grillową lub żeliwną i przesmażyć na niej pomidorki cherry, aż lekko się przypieką. Zdjąć z patelni i odstawić. 
Mięso podgrzać, podlać niewielką ilością wody i zagotować. Mięso rozprowadzić równomiernie po patelni, zrobić w nim 4 zagłębienia i do każdego wbić jajko. Patelnię przykryć i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż białko się zetnie. Pod koniec smażenia dołożyć pomidorki i smażyć jeszcze przez chwilę. Patelnię zdjąć z ognia, przybrać sosem jogurtowym, kolendrą, oprószyć sumakiem i pieprzem. Natychmiast podawać prosto z patelni. Podawać z arabskim chlebkiem.

Sos jogurtowy:


Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać niewielką ilością wody. 


jajko sadzone, mielona jagnięcina

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger