Printfriendly

Fajitas z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze lub jedna podwójna) pokrojona w cienkie paseczki
  • Po pół papryki czerwonej, żółtej, zielonej pokrojonej w wąskie paski
  • 1 Cebula (mała, średnia, duża) pokrojona w półkrążki
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony (ilość ząbków zależy od upodobań, ja lubię i wrzuciłam 3, jeśli ktoś czosnku nie znosi, można go pominąć)
  • Papryczka chilli (ilość i wielkość zależy od ostrości dania, jakie chcemy otrzymać, a także od ostrości papryczek. Przed wrzuceniem na patelnie proponuję sprawdzić jej moc delikatnie czubkiem języka. Jeżeli ktoś nie lubi, lub nie może dostać, również można je pominąć, a danie doprawić ostrą papryką w proszku)
  •  Sałata
  •  Pomidor
  • Ponadto dodałam groszek cukrowy pokrojony w cienkie paski, małe kukurydze tzw. „babycorn”  pokrojone w plasterki oraz kukurydze z puszki, ponieważ miałam końcówkę z jakiegoś wcześniejszego obiadu. Można dodać inne ulubione warzywa
  • Gotowe tortille
  • Sól, pieprz, przyprawy i zioła (papryka słodka i ostra, oregano, natka pietruszki) oraz inne wg własnego uznania i smaku
  • Do dania można podać różnego rodzaju sosy lub inne dodatki takie jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser
Kurczaka lekko posolić i przesmażyć na patelni aż się zrumieni. Wodę, która wydzieli się z kurczaka podczas smażenia należy odlać, inaczej kurczak będzie ugotowany a nie usmażony. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek, papryczkę chilli, paprykę, doprawić ziołami i przyprawami.  Pod koniec smażenia dodać kukurydzę i groszek cukrowy. Należy pamiętać, aby warzyw nie smażyć za długo, żeby nie były zbyt miękkie.
Tortille podgrzać w mikrofalówce lub na patelni. Ułożyć na niej sałatę, pomidora i kurczaka z warzywami, zawinąć wg instrukcji na opakowaniu lub własnej fantazji.
Usmażonego kurczaka z warzywami można również podawać na tzw. „gorącym półmisku”, skwierczącym i parującym, a dodatki na osobnych talerzach. Dzięki temu biesiadnicy mogą sami nakładać sobie jedzenie na talerze i zwijać tortille.

Smacznego

Fajita – jest to rodzaj potrawy kuchni meksykańskiej składającej się z grillowanego mięsa podawanego na tortilli z cebula, papryką i innymi warzywami oraz dodatkami takimi jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser.
Danie to było znane już w latach 30-tych XX wieku na pograniczu Stanów Zjednoczonych (Teksasu) i Meksyku, jednak ówcześnie przyrządzano je jedynie z wołowiny. Podobnie dziś fani tradycyjnej fajity podają ją jedynie z mięsem wołowym, a tortille z innym rodzajem mięsa uważają za osobne dania.










Zdjęcia autora



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger