Printfriendly

Makaron z suszonymi pomidorami i pesto

Sobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;)

Makaron z suszonymi pomidorami i pesto


Składniki:
  • 30dkg makaronu (np. świderki)
  • słoiczek odsączonych pomidorów suszonych w oleju ok. 280g (olej zostawić*)
  • 2 łyżeczki gotowego zielonego pesto
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • starty parmezan (opcjonalnie)
  • bazylia i oregano (najlepiej świeża)
  • orzeszki pini lub płatki migdałowe (opcjonalnie) 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

Zmiksować pomidory, pesto, czosnek, orzeszki, zioła i ser, doprawić solą i pieprzem, jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać oleju z odsączonych pomidorów. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

W misce wymieszać makaron ze zmiksowanymi pomidorami, jeżeli są one zbyt suche ponownie dodać oleju z pomidorów. 
Podawać posypane parmezanem i bazylią.

Smacznego!

* Olej może się przydać do doprawienia makaronu, a później do doprawienia sałatek, nadaje im specyficznego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger