Printfriendly

Naleśnikowe wariacje

Naleśniki to wspaniałe, proste i niezbyt wymagające danie. Możemy je podawać właściwie ze wszytkim co znajdziemy w lodówce lub szafce.

Dziś podawałam naleśniki na słodko

Ciasto:

  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól, cukier
Przygotowujemy ciasto - wszytkie składniki mieszamy, mąki dodajemy tyle, aby ciasto było lejące się, ale niezbyt gęste. Po usmażeniu pierwszego naleśnika, można ciasto dorobić, ja wolę gdy jest ono dość rzadkie,  ponieważ wtedy lepiej rozlewa się na patelni, dzięki czemu można uformować ładne, cienkie i równe naleśniki.
Niewielką ilość ciasta wylewamy na patelnię, przechylając patelnię rozprowadzamy ciasto, aby równomiernie sie rozlało. Smażymy aż naleśnik na wierzchu będzie suchy, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

Farsz
 
Naleśniki na słodko można podawać z cukrem, dżemem, powidłami, owocami, a także... lodami



Tym razem podałam je ze znajdującymi się w domu brzoskiwiniami (można wykorzsytać także inne ulubione "miękkie" owoce).


Świetnie smakują także naleśniki z lodami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger