niedziela, 19 lutego 2012

Jajka w koszulkach na szparagach

Już od dawna miałam ochotę na szparagi z jajkiem w koszulce, aż wczoraj kupiłam bardzo ładne i dorodne szparagi i przygotowałam wyśmienite i wytworne śniadanie. Przy okazji dodam może kilka słów o samych szparagach - aby kupić świeże szparagi należy zwrócić uwagę, aby miały zamknięte główki, a ich końce były wilgotne, natomiast łodygi pocierane o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć. Szparagi najlepiej przygotować jak najszybciej, nie nadają się do dłuższego przechowywania. Zielone szparagi nie wymagają obierania, trzeba je tylko umyć i odciąć zdrewniałą końcówkę. Najlepiej gotować je w wysokim garnku "na stojąco" główki, nie muszą być zanurzone w wodzie, do ich "obgotowania" wystarczy para unosząca się z garnka, jeśli jednak nie mamy odpowiedniego garnka do gotowania szparagów (istnieją specjalne garnki z sitkiem przeznaczone wyłącznie do gotowania szparagów (!)) można je także spokojnie gotować na głębokiej patelni, ponieważ jest szeroka, lub na parze. 


szparagi z jajkiem, szparagi jak przygotować, jak podawać szparagi,
Skladniki:
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 2-3 jajka
  • 4-6 plastrów bekonu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Szparagi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy są wystarczająco miękkie. Należy pamiętać, że bardzo łatwo je rozgotować, a ponadto szparagi "dochodzą" jeszcze chwilę po wyjęciu ich z wody. 
W międzyczasie na grillu lub patelni grillowej przesmażyć plastry bekonu.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem kilku łyżek octu. Ostrożnie wbić do niej jajko, jeżeli białko zbytnio się rozleje delikatnie nagarnąć je łyżką. Gotować około minuty, w zależności jak bardzo rzadkie żółtko preferujecie. Z wody wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Na talerzu ułożyć plastry bekonu, na nich szparagi, a następnie jajko, poprószyć solą i pieprzem, natychmiast podawać.

szparagi z jajkiem, szparagi jak przygotować, jak podawać szparagi,


szparagi z jajkiem, szparagi jak przygotować, jak podawać szparagi,


szparagi z jajkiem, szparagi jak przygotować, jak podawać szparagi,

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Piękne danie :)Śniadanie jak z dobrej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne zdjecia, wspaniale sniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z Maggie :) cudne zdjęcia ! przez to nabrałam ochoty na takie śniadanie ;))
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki dziewczyny:) Cieszę się, że zdjęcia się podobają:) a śniadanie bardzo polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tu pięknie, zielono, wiosennie. Aż zatęskniłam do wiosny. Niech już nadchodzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam w domu nic ze szparagów! Sezon już niedługo się zacznie, w tym roku coś na pewno wykombinuję! Te Twoje z jajkiem wyglądają bosko, aż mi kiszki marsza zagrały ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...