piątek, 10 maja 2013

Enchilady z siekaną wołowiną

Dziś zapraszam na danie kuchni meksykańskiej. W związku z akcją Shinju Hola Mexico 3 postanowiliśmy wspólnie przygotować enchilady. Ja zdecydowałam się na tradycyjne tortille z farszem z siekanego mięsa wołowego z jajkiem. Potrawa ta jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu, ponadto efektowna i niesamowicie smaczna! Polecam! 

Razem ze mną enchilady przygotowały:


Na początek kilka słów o tej tradycyjnej meksykańskiej potrawie. Najprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzywa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie.
Enchilady znane były już za czasów Majów, kiedy to zawijano różne rodzaje jedzenia (np. małe rybki) w kukurydziane placki. W zapiskach pochodzących z czasów hiszpańskich podbojów tego regionu, odnaleźć można relację o ucztach, na których serwowano jedzenie zawinięte w kukurydziane tortille. Nieco później enchilady serwowane były jako jedzenie uliczne - podawano je zrolowane, ale bez żadnego nadzienia, maczało się je jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależności od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone.

Enchilady z siekaną wołowiną

Składniki:
  • 4 - 6 kukurydzianych tortilli
  •  300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół puszki kukurydzy
  • żółty ser (cheddar)
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojonej w drobną kosteczkę
  • kilka czarnych oliwek pokrojonych na plasterki
  • przecier pomidorowy (passata)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Sos:
  • kilka czerwonych, suszonych papryczek namoczonych w wodzie (ilość zależy od tego jak bardzo ostry sos chcecie otrzymać i jaką moc mają papryczki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 50ml przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu

Enchilady z siekaną wołowiną

Wykonanie:

Sos - cebulę (posiekaną), czosnek (rozgnieciony), namoczone papryczki chili, przecier pomidorowy, oliwę i zioła dokładnie zmiksować. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać odrobinę wody (lub przecieru pomidorowego), jeśli natomiast jest zbyt rzadki można dodać nieco mąki). Przygotowany sos odstawić.

Farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli, dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Chwilę smażyć, a następnie dodać kukurydzę, papryczkę jalapeno i krojone pomidory z puszki, posolić, dodać oregano i kumin. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Jeżeli masa zrobi się zbyt sucha podlewać przecierem pomidorowym (passatą). Plastry wołowiny pokroić na bardzo cienkie paseczki i dodać do masy pomidorowej. Smażyć przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w krążki czarne oliwki i posiekaną kolendrę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładać na tortille.

Tortille posypać niewielką ilością startego żółtego sera, nałożyć warstwę sosu, posypać ją pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo i zrolować. Układać w naczyniu żaroodopornym. Polać przygotowanym wcześniej ostrym sosem chili, posypać serem i chwilę zapiekać - do momentu aż ser się rozpuści.

Podawać natychmiast ze słodką śmietanką (creme fraiche), guacamole i/lub dodatkową porcją ostrego sosu lubzieloną sałatą czy pomidorem dla złagodzenia ostrości. 

Enchilady z siekaną wołowiną

Enchilady z siekaną wołowiną

Smacznego

12 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda :) Fajnie, że dołączyłaś do wspólnego gotowania :) Jeśli dodajesz przepis do akcji na obu agregatorach to polecam dodać zamiast dwóch bannerów agregatorowych jeden oryginalny dostępny w zaproszeniu do akcji na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja też bardzo się cieszę, ze udało mi się przyłączyć do Waszego grona:) to świetna zabawa i fajnie jest poczytać jakie pomysły mają inni na to samo danie;) Dzięki za radę z tymi banerkami, chyba faktycznie tak zrobię. Acha i chwilowo nie mogę jeszcze dodać przepisu do akcji na Mikserze, poczekam jeszcze i spróbuję za jakiś czas, w razie problemów będę sie z Tobą kontaktować.

      Usuń
  2. Pysznie i bardzo atrakcyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to kusząco wygląda... mniam mniam..

    zapraszam na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście obserwuję bo wygląda to wszystko cudownie!

      Usuń
  4. pomysł wspólnego gotowania jest po prostu super! dzięki wielkie, że mogłam dołączyć:) a propozycja enchilady jak dla mnie ideał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tez wspolne gotowanie strasznie sie podoba! :)

      Usuń
  5. pychoty :) wyglądają cudownie i zapewne też tak smakuję :)
    dziękuję za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Smakowały faktycznie wybornie;) Ja również świetnie się bawię wspólnie gotując;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...