Printfriendly

Grillowany łosoś z warzywami w 5 smakach na gorącym półmisku

Pomysł na to danie podpatrzyłam w pewnym pubie, gdzie zatrzymaliśmy się na popas podczas pewnej wycieczki rowerowej. Danie wyglądało bardzo efektownie, a jednocześnie jego wykonanie wydawało się banalne. Jedynym warunkiem jego przygotowania jest posiadanie odpowiedniego naczynia, tzw. gorącego półmiska - żeliwnego talerza z drewnianą podstawką. Naczynie nagrzewa się w piekarniku, po czym serwuje się na nim danie, które syczy i skwierczy przy podawaniu, a często jeszcze podczas jedzenia. Najczęściej z tak podawanym daniem można zetknąć się w kuchni chińskiej, w ten sposób można oczywiście serwować innego rodzaju potrawy. 
Ponieważ posiadam takie naczynie, a nawet dwa (jedno kiedyś kupił K. i przez bardzo długi czas leżało ono nieużywane na dnie szafki, drugie natomiast wypatrzyłam niedawno w second handzie (w idealnym stanie) za śmiesznie niską cenę - 50 pensów), postanowiłam zaserwować grillowanego łososia z warzywami w pięciu smakach na gorącym półmisku
Danie jest bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu - polecam!

 łosoś na goracym polmisku

Skladniki:

  • 2 filety z łososia
  • sól, pieprz
  • przyprawa do fajitas
  • 1 duża cebula
  • 2 kolorowe papryki (czerwona, zielona)
  • opakowanie groszku cukrowego
  • 1 papryczka chili
  • przyprawa 5 smaków
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • 2 plastry ananasa (opcjonalnie)

 łosoś na goracym polmisku

Przygotowanie:

Żeliwne naczynia włożyć do zimnego piekarnika, włączyć go na 180 stopni i nagrzewać naczynia przez kilkanaście minut.
Łososia umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć i oprószyć przyprawą do fajitas.
Warzywa pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę aż się zeszkli, następnie dodać paprykę i smażyć przez chwilę, dodać groszek cukrowy i papryczkę chili. Doprawić przyprawą 5 smaków, słodką papryką, solą i pieprzem, smażyć jeszcze chwilę, ale niezbyt długo - warzywa mają nadal być jędrne i chrupiące.
Łososia zgillować (gril elektryczny) lub upiec w piekarniku.
Naczynia ostrożnie wyjąć z piekarnika i umieścić na drewnianych podstawkach, nałożyć warzywa, a na nich ułożyć łososia. Udekorować grillowanym ananasem.
Natychmiast podawać.

 łosoś na goracym polmisku


Smacznego!


10 komentarzy:

  1. łosoś zawsze na tak!
    muszę pomyśleć nad takim żeliwnym naczyniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Losos jest pyszny w kazdej postaci:) A takie naczynie widzialam w roznych sklepach internetowych, choc moze lepiej byloby je kupic w tradycyjnym sklepie ze wzgledu na wage, ktora moze przekladac sie na wysokie koszty przesylki;) Ale takie naczynie naprawde warto miec!

      Usuń
  2. Pięknie podane danie. Musi być pyszne. Łososia uwielbiam. W takim wydaniu z pewnością również by mi posmakował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) Losos w tej postaci jest naprawde wspanialy - goraco polecam, jesli nie na goracym polmisku, to przynajmniej tak upieczony i z podobnie doprawionymi warzywami - pychotka;)

      Usuń
  3. To jest porcja akurat dla mnie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez wciagnelam cala bez problemu;) Ale to ryba i warzywa, wiec nic tuczacego;)

      Usuń
  4. Niezla wycieczka, nie ma co!
    A danie wyglada oblednie. Ja pewnie pominelabym ananasa, bo jakos nie moge przywyknac do owocow laczonych z miesem i rybami, ale poza tym moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem wycieczka bardzo fajna ;) A co do ananasa, to tak jak napisalam w liscie skladnikow - jest opcjonalny i niekonieczny do tego dania;) Moj pan wrzucil go na grilla za moimi plecami, gdy ja nakladalam danie na talerze i postanowilam go dolozyc - fajne uzupelnienie, ale nieobowiazkowe ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger