Printfriendly

Kurczak dopiaza

Jak być może wiecie uwielbiam dania kuchni indyjskiej. Tym razem, mając w domu duży zapas cebuli, postanowiłam przygotować kurczaka dopiazę - danie którego jeszcze nie robiłam, a od dawna chciałam je wypróbować. Dopiaza oznaczy "dwie cebule", lub "podwójna cebula", chodzi o to że w tym daniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilości mięsa to 2:1. 
Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie przyprawy takie jak kardamon, kmin, pieprz i goździki. Danie jest bardzo smaczne, jednak polecam je głównie fanom cebuli. 


Kurczak dopiaza


Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1kg cebuli, połowa pokrojona w drobną kostkę, połowa pokrojona na ćwiartki lub ósemki
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek zielonego kardamonu
  • 3 goździki
  • 1 suszona papryczka chili
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka milonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Kurczak dopiaza

Przygotowanie:

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę pokrojoną w grube cząstki, tylko aby się zeszkliła. Gdy cebula się zeszkli przełóż ją na talerz. Dolej oleju i przesmaż na nim przyprawy - listek laurowy, ziarenka kardamonu, goździki, pieprz przez około 2 minuty aż uwolnią aromat. Następnie dodaj cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smaż przez chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkumę, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Następnie dodaj pomidory i duś przez kilka minut, do chwili aż smaki się połącz. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przesmażone wcześniej duże kawałki cebuli, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut lub do czasu aż kurczak będzie ugotowany, nie gotuj jednak zbyt długo, aby kurczak się nie wysuszył. 
Serwować z ryżem lub chlebkiem nan.


Kurczak dopiaza

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ah te Twoje indyjskie potrawy są cudowne - adoptuj mnie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) Chetnie ugotowalabym dla wiekszego grona ;)

      Usuń
  2. Ja lubię cebulę! Dlatego chętnie skuszę się na takie wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie to danie z pewnoscia bedzie ci smakowalo ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger