Printfriendly

Dolma - faszerowana papryka

Mięsny wtorek



Dziś postanowiłam przedstawić przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się przygotować wydanie mięsne i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Dobrze doprawione mięso z nutą cynamonu i słodkich rodzynek - rewelacja! Danie jest nieco pracochłonne, ale na prawdę pyszne! Zdecydowanie warto spędzić trochę czasu w kuchni, aby później moc delektować się takimi pysznościami:) 


faszerowana papryka

Składniki:

Farsz:
  • 5-6 średnich papryk podobnej wielkości
  • 100g ryżu
  • 200-250g mielonej wołowiny (chudej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 garście rodzynek
  • 2 garście orzeszków pinii
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
Sos:
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 200ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

faszerowana papryka

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryz i przesmażyć go do czasu aż również bezie szklisty (półprzejrzysty). 
W międzyczasie przygotować papryki - delikatnie odciąć wierzchołek od strony ogonka, wyciągnąć gniazdo nasienne, wysypać pestki i oderwać białe błonki. Wszystko bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić papryk.
Do przesmażonego ryżu dodać mięso, rozdrobnić je i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut. 
Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu. Przygotować sos - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do rondla z paprykami, uważając aby nie wlać go do papryk. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do czasu aż papryki będą miękkie. 
Podawać natychmiast!

faszerowana papryka

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam faszerowaną paprykę. W takiej aromatycznej wersji jeszcze nie próbowałam. Zapraszam do dodania do mojej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam wypróbować - taka lekko słodka wersja jest bardzo smaczna!

      Usuń
  2. Uwielbiam faszerowaną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak, to polecam, tę wersję - jest pyszna ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger