Printfriendly

Maślany kurczak po indyjsku

Mięsny wtorek


Rozkręciłam się z indyjskimi daniami i dziś przygotowałam kolejne bardzo popularne danie kuchni indyjskiej - maślanego kurczaka w stylu balti. Dania typu Balti pochodzą z północnych Indii, jednak zostały dostosowane do podniebień Zachodniego świata w Birmingham, gdzie w latach 70-tych XX wieku osiedliła się bardzo duża ilość hindusów, którzy przybyli na Wyspy z Indii. 
Maślany kurczak w stylu balti jest bardzo prosty do przygotowania, poradzą sobie z nim nawet kulinarni laicy. Jest to szybkie jednogarnkowe danie, delikatnie doprawione, jednak jak każde danie z tej części świata - bardzo aromatyczne. Polecam na szybką kolację! 



 Składniki

  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 50g mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 liście laurowe
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 4 ziarna zielonego kardamonu
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki świeżej kolendrya
  • 2-3 łyżki śmietany



Przygotowanie

W misce dokładnie wymieszać jogurt z mielonymi migdałami, chilli w proszku (jeżeli wolicie ostrzejsze danie dodajcie więcej chilli), listkami laurowymi, mielonymi goździkami, cynamonem, przyprawą garam masala, ziarnami kardamonu, imbirem startym na tarce o drobnych oczkach i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. 
Dodać pomidory z puszki i sól i wszystko dokładnie wymieszać. Do mieszanki dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, wymieszać aby mięso dokładnie pokryło się marynatą. 
Mięso można odstawić na 15-30 minut, aby przeszło aromatem przypraw, jednak nie jest to konieczne.
Na głębokiej patelni, w rondlu lub woku rozgrzać masło z oliwą i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. 
Na patelnię dodać kurczaka z całym sosem jogurtowo - pomidorowym, zamieszać i smażyć przez kilka minut. 
Dodać połowę posiekanej kolendry, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, do czasu aż kurczak nie będzie surowy. Pod koniec gotowania do maślanego kurczaka dodać śmietanę, zamieszać, chwilę podgrzewać i natychmiast podawać przybrane pozostałą kolendrą. 
Serwować z ryżem lub chlebkiem naan.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger