niedziela, 25 czerwca 2017

Surówka z kalarepki z marchewką



surówka z kalarepki
Surówka z kalarepki z marchewką


Lato w pełni, a wraz z nim mnóstwo sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalarepka, której smak pamiętam z dzieciństwa. Wtedy jadłam ją surową, pokrojoną w plasterki przez babcię, lub po prostu przygryzałam jak jabłko. Dziś postanowiłam przygotować surówkę z kalarepki z marchewką. Surówka jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania, a smakuje wybornie, jest lekka i orzeźwiająca, idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Polecam!

Zajrzyjcie także do Mopsika, Malwiny, Pati i Ani, aby zobaczyć ich pomysły na wykorzystanie kalarepki. 



letnia surówka

Składniki:
  • 1 średnia kalarepka (~300g)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jabłko
  • dymka (2-3 łodygi)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


Kalarepkę, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Starte warzywa i jabłko przełożyć do dużej miski, dodać pokrojoną w cienkie plasterki dymkę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

surówka do grilla

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Twoja z pewnością bardzo by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do obiadu musi byc jakies warzywo, a najlepiej taka wyrazista i soczysta surowka ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie proste, sezonowe surówki. Z kalarepką najlepsze, bo lekko chrupiące ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie! 5 minut roboty, a salatka jest pyszna, lekka i orzezwiajaca :)

      Usuń
  3. Mniam, zrobię nam taką do następnego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...