piątek, 2 czerwca 2017

Tarta z zielonymi warzywami

tarta wiosenna
Tarta z zielonymi warzywami
Wczoraj proponowałam Wam zieloną zupę szpinakową, a dziś kolejne fantastyczne danie, które mam nadzieję urzeknie was kolorem - tarta z zielonymi warzywami. Jest wiosna, wszędzie jest pięknie, zielono, również w mojej kuchni i na talerzu. Zdjęcie tej tarty wypatrzyłam w książce Gino D'acampo - Pronto! i od razu wiedziałam że ją zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam! 

zielona tarta

Tarta z zielonymi warzywami


Składniki
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane)
  • 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną)
  • 100g serka mascarpone
  • 20-30g parmezanu (grana padano)
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek dymki
  • mały pęczek zielonych szparagów (250-300g)
  • 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak)
  • oliwa i masło do smażenia

tarta ze szparagami


Jak zrobić tartę z zielonymi warzywami


Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, nożem zrobić nacięcie dookoła ciasta, około 2 cm od krawędzi (ostrożnie, aby nie przeciąć ciasta na wylot), środkową cześć ciasta ponakłuwać widelcem.

Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec przez 12-15 minut aż będzie rumiane i upieczone.

W międzyczasie rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło z oliwą. Czosnek rozgnieść i drobno posiekać, szparagi i dymkę pokroić na mniejsze kawałki równej długości. Warzywa (czosnek, dymkę i szparagi) przesmażyć aż będą al dente - miękkie, ale wciąż jędrne i chrupiące. Warzywa trzeba mieszać lub podrzucać na patelni, aby się nie przypiekły. Pod koniec smażenia skropić sokiem z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. 

Groszek ugotować (jeżeli używacie świeżego) lub zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut jeżeli używacie mrożonego.

W miseczce wymieszać creme fraiche, mascarpone oraz starty na tarce o małych oczkach parmezan, doprawić solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, środkową część, delikatnie przycisnąć, ugnieść papierowym ręcznikiem, aby była płaska i równa.

Ciasto posmarować masą serową, ułożyć na niej przesmażone warzywa oraz zielony groszek, na wierzchu położyć rukolę lub inna ulubioną zieleninę. Natychmiast podawać.

tarta ze szparagami i groszkiem

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Zielona na maksa! Musiała smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, że o to chodziło? :) Była rewelacyjna, nawet K. tak się zajadał, że mu się uszy trzęsły i mówił, że pyszna! :)

      Usuń
  2. Przepyszna bez wątpienia :D Mam wrażenie, że trawa za oknem nie jest taka zielona jak Twoja tarta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tarta jest na prawdę pyszna - gorąco polecam! :)

      Usuń
  3. Wow!!!Zapewne pyszności, a do tego jakże zielona :) Świetna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pyszna i zieloniutka, wiosenna) Polecam! :)

      Usuń
  4. Uwielbiam tarty :) A taka "na zielono" na pewno jest pyszna bez dwóch zdań. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam spróbować! Jest rewelacyjna i bardzo sezonowa;)

      Usuń
  5. Ale rewelacyjnie wygląda! Przepysznie!! Bardziej zielono się chyba nie dało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje ;) faktycznie bardiej zielono juz chyba byc nie moze ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...