czwartek, 7 września 2017

Papryka faszerowana ryżem i migdałami

papryka faszerowana

Przedstawiam Wam kolejny ciekawy pomysł na faszerowane warzywa. Tym razem przygotowałam paprykę faszerowaną ryżem i migdałami. Przepis pochodzi z kuchni greckiej - dodatek rodzynek sprawia, że farsz jest delikatnie słodki, co jest cechą charakterystyczną kuchni tej części świata. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis od razu postanowiłam go wypróbować. Nie przypuszczałam, że połączenie ryżu z migdałami i rodzynkami może być takie pyszne! Danie jest wyśmienite - gorąco polecam!

Przepis przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, której tematem była papryka przygotowana na sposób śródziemnomorski. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie jak one przygotowały paprykę w stylu śródziemnomorskim: Ania, Mopsik, Zuzia.


papryka faszerowana


Papryka faszerowana ryżem i migdałami


Składniki:


  • 1 duży i dojrzały pomidor
  • 3 różnokolorowe papryki*
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g mielonych migdałów** + 3 łyżki
  • 80g ryżu
  • garść świeżej mięty
  • garść natki pietruszki
  • garść rodzynków
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • oliwa/masło do smażenia

Przygotowanie:


Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski i odstawić.
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół zostawiając ogonki. Delikatnie wyciąć gniazda nasienne i usunąć białe błonki.

Cebule drobno posiekać i przesmażyć. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż, mielone migdały, startego pomidora, posiekaną miętę i natkę pietruszki oraz rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Rozkrojone papryki posolić i popieprzyć wewnątrz, po czym napełnić je farszem.

Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością wrzątku (tak aby woda zakrywała dno na wysokość około centymetra). 
Papryki piec około 45 minut lub do czasu aż będą miękkie. 
Na 15-20 minut przed końcem pieczenia papryki posypać mielonymi migdałami i skropić oliwą. 
Podawać na ciepło lub na zimno, przybrane natką pietruszki.


------------

* W ten sposób można także nafaszerować pomidory
** Jeżeli nie możecie kupić mielonych migdałów, użyjcie migdałów w całości (bez skorki), można je posiekać lub zmielić samodzielnie.


Smacznego! 

Warzywa psiankowate 2017

10 komentarzy:

  1. Świetny przepis i cudowne zdjęcia ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. piękności! sama nie przepadam za zapiekaną papryką, ale przyjemnie popatrzeć, jak pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Może powinnaś spróbować, może się przekonasz, a smak co jakiś czas się zmienia ;) Polecam!

      Usuń
  3. Nie dziwię się, że od razu postanowiłaś wypróbować ten przepis. Właśnie mam takie same odczucia :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie raz faszerowałam paprykę ryżem, ale nie wpadłam na to, by dodać migdały. Rewelacyjny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe nadzienie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...