Printfriendly

Tajska sałatka z ogórka


sałatka z ogórka po tajsku
Tajska sałatka z ogórka

Dziś wracam do tajskich smaków, ale obiecuję, że już na dniach przejdę do przepisów świątecznych i sylwestrowych, których mam  w zanadrzu całkiem sporo ;) W weekend trafiłam jednak na przepis na rewelacyjną tajską sałatkę z ogórka (Yum Tang Gwa) i musiałam ją wypróbować, bo czyż nie wygląda apetycznie? Przepis znalazłam w książce The Hairy Bikers' - Asian Adventure. Książkę gorąco polecam i z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden wpis zaczerpnięty z tej pozycji. A tak przy okazji, czy chcielibyście na blogu poczytać jakieś recenzje książek kulinarnych? Dajcie znać! 
A wracając do sałatki, jest niezwykle smaczna, lekka i orzeźwiająca, a stopień ostrości możecie oczywiście dostosować do własnych potrzeb dodając mniej lub więcej papryczki chilli. Polecam ją do wszelkiego rodzaju pieczonych lub smażonych mięs, ale także do ryb i dań typu curry. 



Tajska sałatka z ogórka


Składniki: 


  • 1 duży ogórek wężowy
  • 4 łodygi dymki pokrojonej w plasterki
  • 1 czerwona papryczka chilli drobniutko posiekana
  • 2-3 szalotki bananowe pokrojone w cieniutkie półplasterki
  • 50g orzeszków ziemnych (niesolonych) uprażonych na suchej patelni
  • garść świeżej kolendry posiekanej
  • garść świeżej mięty posiekanej

Dressing:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • sok z połowy limonki



Jak zrobić tajską sałatkę z ogórka? 



Przygotowanie dressingu:

Wszystkie składniki połączyć w niedużej miseczce, dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił, doprawić do smaku. Odstawić, aby sos się "przegryzł".

Przygotowanie sałatki:

Ogórka dokładnie umyć i obrać obieraczką co drugi pasek (pasek obrać, pasek skórki zostawić, pasek obrać, itd). Ogórka przekroić w poprzek na pól, a następnie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki - najłatwiej zrobić to łyżeczką do herbaty. Ogórka pokroić w niezbyt cienkie półplasterki. Przełożyć do dużej miski. 
Do ogórków dodać wszystkie pokrojone warzywa (dymkę, papryczkę chilli, szalotkę), orzeszki ziemne i zioła (kolendrę i miętę), zalać dressingiem i dokładnie wymieszać. 



sałatka z ogórka z chilli

Smacznego!


Kuchnia tajska 2017

2 komentarze:

  1. Azjatyckie surówki na bazie ogórka bardzo lubię, przede wszystkim za ich wyrazistość. Szczególnie te z marynowanym w zalewie ogórkiem. Twoja surówka wygląda bardzo smakowicie. Chętnie spróbowałabym, ale w wersji z sosem sojowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ze sie podoba i polecam wyprobowac:) Mozna z sosem sojowym ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger