Kapuśniak z prażokami
Płynne czwartki
Kapuśniak znany jest za pewne większości z Was. Istnieje jednak całe mnóstwo wersji przygotowania tej jakże popularnej, polskiej zupy. Ja dziś postanowiłam przygotować kapuśniak po łódzku, jako smak mojego dzieciństwa, a jednocześnie zapoznać Was z ta specyficzna kuchnia oraz językowymi regionalizmami.
U mnie w domu podaje się kapuśniak z prażokami i okrasą. Prażoki, czyli ugotowane ziemniaki utłuczone z mąką i polane tłuszczem ze skwarkami podawane są na osobnym talerzu, nabiera się je łyżką i je razem z kapuśniakiem. W samej tylko Łodzi istnieją pewne różnice w podawaniu tej potrawy, w niektórych domach prażoki nakłada się na część głębokiego talerza, a na pozostałą część nalewa zupy. Kapuśniak gotowany jest najczęściej na żeberkach wieprzowych, ja ugotowałam go na przygotowanym wcześniej wywarze z podwędzanej giczki, dzięki czemu smak jest jeszcze ciekawszy, głębszy. Łódzki kapuśniak przyrządza się oczywiście z kapusty kiszonej!
W tej prostej i taniej zupie nie ma żadnych wyszukanych dodatków, ani ekstrawaganckich przypraw, wszystkie z pewnością macie w domu;)Kapuśniak z prażokami jest idealny na chłodne, jesienne dni, świetnie rozgrzewa, ale także wspaniale wzmacnia odporności dzięki dużej zawartości witaminy C. Polecam!
Jeżeli chcecie zerknąć na inne polskie, jesienne zupy zajrzyjcie do Malwiny i Emilii po ich propozycje.
W tej prostej i taniej zupie nie ma żadnych wyszukanych dodatków, ani ekstrawaganckich przypraw, wszystkie z pewnością macie w domu;)Kapuśniak z prażokami jest idealny na chłodne, jesienne dni, świetnie rozgrzewa, ale także wspaniale wzmacnia odporności dzięki dużej zawartości witaminy C. Polecam!
Jeżeli chcecie zerknąć na inne polskie, jesienne zupy zajrzyjcie do Malwiny i Emilii po ich propozycje.